|
||
|
|
#1 |
|
nowo zarejestrowany
|
Witam, to mój pierwszy temat na tym forum
Po 8 latach "bawienia się" z ptasznikami, jaszczurkami i najróżniejszymi wężami postanowiłem zabrać się za jadusy i mam w związku z tym kilka pytań:1. Czy Trwożnica pospolita to dobry gatunek na początek? 2. Jak to w końcu jest z jej jadem, na jednych stronach pisze, że jest nie groźny dla człowieka a na innych np tutaj w opisie pisze " Nawet jeśli przeżyjemy ukąszenie trwożnicy, czekać nas mogą poważne komplikacje zdrowotne, między innymi niewydolność nerek i poważne zaburzenia pracy wątroby." Napisane jest to tak jakby istniało poważne zagrożenie życia po ukąszeniu. Więc jak to jest (pomijając alergików)? 3. Wczoraj trochę mi się nudziło i zrobiłem sobie parę haków (poniżej fotka) mogą takie być? Z góry dziękuję za odpowiedzi ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
nowo zarejestrowany
|
hmm nie wiem dlaczego fotki nie widać w poprzedniej wiadomości, link do haków: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...1a855d196.html
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
nowo zarejestrowany
|
Komplikacje mogą wystąpić po każdym ugryzieniu, nigdy nie wiesz jak zareagujesz na daną toksynę, Co do haków nie mam pojęcia, za to polecam haki Marcina K.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
nowo zarejestrowany
|
1 - Skłaniał bym się do odpowiedzi, że są lepsze gatunki na początek. Trimy co prawda są łatwo dostępne, ale sprawiają w hodowli przynajmniej kilka problemów. Po pierwsze jako młode potrafią odmawiać przyjmowania myszy (bo gdy rozmawiamy o pierwszym jadowitym wężu, to zakładam, że będzie to młody osobnik). Są na to sposoby, ale jak to będzie pierwszy jad, to myślę, że im mniej będzie z nim kombinacji, tym lepiej. Po drugie, to nadrzewne węże, więc wspinają się po hakach. Można sobie z tym poradzić stosując dwa haki, jednak skoro to pierwszy wąż, to może lepiej tego uniknąć.
2 - Każdy organizm reaguje inaczej i myślę, że gdy rozmawiamy o wężach jadowitych "poważne komplikacje zdrowotne, między innymi niewydolność nerek i poważne zaburzenia pracy wątroby" wydają się być dość łagodnymi skutkami ;-) 3 - Jakiej są długości? Nie widzę przeszkód, żeby takie były, mam tylko wątpliwości co do wygody trzymania tych rączek.
|
|
|
#5 |
|
nowo zarejestrowany
|
haki maja (te duze) 66cm, są wygodne
dzieki za odpowiedzi |
|
|
|
|
|
#6 |
|
nowo zarejestrowany
|
żeby nie zakładać nowego tematu, ma ktoś może jakieś namiary na czeskich hodowców jadusów?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
nowo zarejestrowany
|
Myślę, że polityka tego forum nie polega na udostępnianiu takich informacji dla wszystkich, którzy mogliby to przeczytać. O takie rzeczy pytaj więc prywatnie (niekoniecznie mnie, ogólnie). Pzdr. :-)
|
|
|
#8 |
|
nowo zarejestrowany
|
Nasuwa mi się jedna myśl: Jeśli dopiero wykonałeś sobie haki to ćwiczyłeś kiedykolwiek obsługiwanie węży za ich pomocą? Wbrew pozorom to nie jest takie łatwe jak się wydaje
![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
nowo zarejestrowany
|
ćwiczę z C. radiatus'em (130cm) i całkiem nie źle mi idzie. Czytałem jak używać haków i myślałem, że będzie to trudniejsze. Zastanawiam się jeszcze nad A. contortrix'em ale kurde zrobiłem już terra pod te trwożnice.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
nowo zarejestrowany
|
Radiatusy są dobre do ćwiczeń. Młode conto z którymi kiedyś miałem do czynienia były bezproblemowe, spokojne, powolne kluchy, nie wiem jak dorosłe. Więcej rozwagi nauczy Cię chyba radiatus.
Powodzenia. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|