|
||
|
|
#1 |
|
nowo zarejestrowany
|
Witam wszystkich.
Mam mały problem. Posiadam dwa tajwany. Jeden /mniejszy/ jest ładnie wybarwiony, drugi - nie za bardzo. Głowa i część szyi pozbawiona czarnych plam jest normalna - oliwkowa, podobnie ogon - czarny z żółtym pasem. Ale środek bardziej przypomina szarość niż oliwkowy. Z bliska wygląda to podobnie do węża w trakcie jedzenia, kiedy ciało się rozciąga, pomiędzy łuskami pojawia się biała przestrzeń. Podobnie jest tu, tylko że wąż może dwa, trzy tygodnie nic nie jeść i mimo tego ma te białe przestrzenie, tak jakby łuska była kolorowa tylko w środku, a na zewnątrz biała. Poza tym nie ma żadnych niepokojących objawów, wąż je bez problemu, przechodzi wylinki, zachowuje się normalnie, nie ma pasożytów. Czy spotkaliście się z czymś takim? Może jest to spowodowane za szybkim tempem wzrostu? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
|
Witam.
Postaraj się zamieścić zdjęcie. A może jest to znamię po jakimś urazie? jeśli nie jest zbyt rozległe. Co do kolorystyki tajwanów to jest bardzo zmienna sam miałem bodajże 5 osobników i były bardzo różne. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
nowo zarejestrowany
|
NA pewno nie jest to znamie po urazie - dotyczy jakichś 20 centymetrow, jak nie więcej. Postaram się zamieścić zdjęcia, ale nieco później - wczoraj je karmiłem i są teraz schowane, zresztą teraz zdjęcia byłyby"przekłamane". Jak tylko wrócą do normy /zniknie zgrubienie/ to strzelę fotki
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
nowo zarejestrowany
|
Tak jak obiecałem zamieszczam zdjęcia. Niestety nie są w dobrej jakości, ale to wszystko na co stać mój telefon
![]() Na tym zdjęciu widać dobrze różnicę między oliwkową głową i szyją a raczej szarą resztą tułowia ![]() Tutaj z kolei zbliżenie szarej części ciała - widać dokładnie białe ramki dookoła łusek ![]() I ostatnie - porównanie oliwkowego tajwana z nieoliwkowym /oliwkowy oczywiśćie po lewej/ ![]() i co wy na to? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
nowo zarejestrowany
|
Zdjęcia faktycznie słabe, ale wg. mnie to tylko skóra prześwitująca między łuskami. Taka uroda.
Drugie co mi się nasuwa, że to może nie friesei tylko inny podgatunek. Niektóre z tego co się orientuję nie różnią się wiele. m.in. ułożeniem ciemnych plam. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Moderator
|
"Normalne" u tajwanów.
Moje też miały takie przebarwienia tzn nałożenie się jasnej skóry i jasnej obwódki oliwkowego centrum łuski. Chociaż jeśli to są po prostu "zbyt małe" łuski ,pomiędzy którymi jest goła skóra to i tak dość dziwne . Pooglądaj gdzieś na googlach zdjęcia innych tajwanów to Cię powinno ostatecznie uspokoić. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
nowo zarejestrowany
|
Dzięki za uspokajające wieści.
Pozdrawiam wszystkich |
|