Wróć   forum.dracomagazyn.pl > Forum - Terrarystyka > Węże

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 03-08-2010, 22:19   #1
krzymko
nowo zarejestrowany

Domyślnie "Wyblakły" wąż

Witam wszystkich.
Mam mały problem. Posiadam dwa tajwany. Jeden /mniejszy/ jest ładnie wybarwiony, drugi - nie za bardzo. Głowa i część szyi pozbawiona czarnych plam jest normalna - oliwkowa, podobnie ogon - czarny z żółtym pasem. Ale środek bardziej przypomina szarość niż oliwkowy. Z bliska wygląda to podobnie do węża w trakcie jedzenia, kiedy ciało się rozciąga, pomiędzy łuskami pojawia się biała przestrzeń. Podobnie jest tu, tylko że wąż może dwa, trzy tygodnie nic nie jeść i mimo tego ma te białe przestrzenie, tak jakby łuska była kolorowa tylko w środku, a na zewnątrz biała.
Poza tym nie ma żadnych niepokojących objawów, wąż je bez problemu, przechodzi wylinki, zachowuje się normalnie, nie ma pasożytów.
Czy spotkaliście się z czymś takim? Może jest to spowodowane za szybkim tempem wzrostu?

Pozdrawiam
krzymko jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-08-2010, 22:55   #2
Mateusz Wojdas
Moderator

Domyślnie

Witam.
Postaraj się zamieścić zdjęcie.
A może jest to znamię po jakimś urazie? jeśli nie jest zbyt rozległe.
Co do kolorystyki tajwanów to jest bardzo zmienna sam miałem bodajże 5 osobników i były bardzo różne.
Mateusz Wojdas jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-09-2010, 07:24   #3
krzymko
nowo zarejestrowany

Domyślnie

NA pewno nie jest to znamie po urazie - dotyczy jakichś 20 centymetrow, jak nie więcej. Postaram się zamieścić zdjęcia, ale nieco później - wczoraj je karmiłem i są teraz schowane, zresztą teraz zdjęcia byłyby"przekłamane". Jak tylko wrócą do normy /zniknie zgrubienie/ to strzelę fotki
stare 03-12-2010, 20:51   #4
krzymko
nowo zarejestrowany

Domyślnie

Tak jak obiecałem zamieszczam zdjęcia. Niestety nie są w dobrej jakości, ale to wszystko na co stać mój telefon
Na tym zdjęciu widać dobrze różnicę między oliwkową głową i szyją a raczej szarą resztą tułowia

Tutaj z kolei zbliżenie szarej części ciała - widać dokładnie białe ramki dookoła łusek

I ostatnie - porównanie oliwkowego tajwana z nieoliwkowym /oliwkowy oczywiśćie po lewej/

i co wy na to?
stare 03-13-2010, 03:50   #5
Piotr Michałowski
nowo zarejestrowany

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do Piotr Michałowski
Domyślnie

Zdjęcia faktycznie słabe, ale wg. mnie to tylko skóra prześwitująca między łuskami. Taka uroda.

Drugie co mi się nasuwa, że to może nie friesei tylko inny podgatunek. Niektóre z tego co się orientuję nie różnią się wiele. m.in. ułożeniem ciemnych plam.
Piotr Michałowski jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-14-2010, 21:54   #6
Mateusz Wojdas
Moderator

Domyślnie

"Normalne" u tajwanów.
Moje też miały takie przebarwienia tzn nałożenie się jasnej skóry i jasnej obwódki oliwkowego centrum łuski.
Chociaż jeśli to są po prostu "zbyt małe" łuski ,pomiędzy którymi jest goła skóra to i tak dość dziwne .
Pooglądaj gdzieś na googlach zdjęcia innych tajwanów to Cię powinno ostatecznie uspokoić.
Pozdrawiam.
Mateusz Wojdas jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 03-16-2010, 17:55   #7
krzymko
nowo zarejestrowany

Domyślnie

Dzięki za uspokajające wieści.
Pozdrawiam wszystkich
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd