|
||
![]() |
#1 |
Administrator
|
![]() Zasady bezpieczeństwa przy pracy z jadowitymi wężami wg jednego z ogrodów zoologicznych:
http://www.selu.edu/acad_research/de...ake_Safety.pdf Materiał anglojęzyczny. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Zwróciłem uwagę na fragment mówiący o konieczności obecności dwóch osób podczas czynności niebezpiecznych (jedna wykonuje , druga stanowi zabezpieczenie). W wypadku w jednym z amerykańskich ogrodów zoologicznych okazało się że osoba pokąsana z powodu chwilowego (sekundowego zasłabnięcia) zdążyła zamknac węża ale zapomniała że ma antytoksynę w lodówce ( a był to profesjonalista). Po prostu samemu można nie mieć możliwości - tak ogólnie mówiąc - realizacji przewidywany procedur dla ratowania życia i pomoc drugiej osoby moze być decydująca.
Obserwując Viperkeepera - z cały szacunkiem dla jego doswiadczenia - mam jednak wątpliwości, zresztą on sam mówi żeby go nie powielać bo to jest jego styl pracy a wcale to nie oznacza ze jest uniwersalnie dobry. Watpliwości moje budzą dwie rzeczy : 1. wygląda na to że facet pracuje sam więc gdyby zasłabł to może być nieciekawie a widzę że, delikatnie mówiąc sportowcem nie jest, no nie wiem, nie chcę być złym prorokiem... 2. pokoik trochę ciasnawy i zagracony , zresztą sam o tym mówi i z wiekszym wężykiem by sie tam nie zmieścił ale z drugiej stronu jest mały przedsionek, drugie drzwi gdyby go waż pogonił, telefon, haki itd.itp. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Administrator
|
![]() Jeśli przyjrzysz się dokładniej jego filmom to zobaczysz, że w momencie gdy prezentuje jakiś poważniejszy zabieg, zawsze ma przy pomocnika, który albo trzyma kamerę albo pojawia się gdzieś z tyłu i asekuruje, podając sprzęt itd. W kadrze widać go tylko na niektórych filmach.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
zasady bezpieczeństwa |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Temat | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Będzie Zoo z jadowitymi wężami! | Synapsyd | Węże jadowite | 8 | 02-10-2014 18:57 |
Zdjęcia z jadowitymi wężami (link) | Synapsyd | Węże jadowite | 4 | 11-15-2008 18:39 |