|
||
![]() |
#51 |
Administrator
|
![]() My i 70% osób z tego forum
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Sailor man
|
![]() No i ja też widziałem, jak byłem mały była w Sosnowieckim egzotarium. Jednak nic a nic nie pamiętam, miałem może ze 4 lata?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Mosh pit viper
|
![]() No to widzieliśmy wszyscy tę samą wystawę:
http://www.forum.dracomagazyn.pl/showthread.php?t=113 :-)
![]() |
#54 |
Moderator
|
![]() Najciekawsze jest jednak to, że ten temat zaczął się od poszukiwania kobry królewskiej, a następnie rozwinął się w "Poszukiwaczy zaginionych węży".
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Administrator
|
![]() To jest chyba w forum najfajniejsze
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Moderator
|
![]() Przy okazji odświeżyliśmy także nasze wspomnienia.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
nowo zarejestrowany
|
![]() 13 lat temu, zaraz po tej wystawie zakupiłem swoją pierwszą książkę o wężach W. Jaroniewskiego
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Moderator
|
![]() Kiedyś "Time Life Video" oferował zamówienie kaset VHS z serii "Drapieżniki". Jedną z moich ulubionych była ta o wężach (nie tylko o jadusach, ale również o dusicielach i wężach właściwych), która stała się dla mnie pierwszą skarbnicą wiedzy o tych zwierzętach.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Byłem na wakacjach we wrocławskim zoo. Stan na lipiec 2010 przedstawiał się następująco. Z jadowitych jest tylko Naja Haje. Więcej nie widziałem. A pamiętam jeszcze 10 czy 12 lat temu to narzekałem że były tylko 2 gatunki kobr (egipska i nepalska), żmija sykliwa, bananówka i żmija zygzakowata.
A co do możliwości obejrzenia węży gdzieś poza Polska to przesyłam link http://www.serpo.nl/index.html. Nie widzę niestety tutaj wersji angielskiej. W każdym razie jest to gadzie Zoo w Holandii (trochę na północ od Amsterdamu), chwilowo w przebudowie i ponowne otwarcie planowane jest na przyszły rok (2011). Jak już będzie otwarte to dam znać co można tam zobaczyć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Co do surowicy na przetrzymywane węże jadowite w polskich ogrodach to sytuacja wygląda tak..
W chwili gdy surowice na dany gatunek ma zoo w PL to nie ma jej zoo w Berlinie W chwili gdy ma ją Berlin to nie ma jej w PL. I co do nie eksponowanych jadowitych to bardzo często kończą one w zamrażalce a później są „ciachane” przez niektóre osoby w celach edukacyjno -naukowych |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Tagi |
kobra królewska, ophiophagus hannah |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|