|
||
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]() Witam!
Właśnie wróciłem z kongresu w Istambule ![]() Mieszkałem w akademiku University of Istanbul, na wzgórzu, nad wielkim jeziorem, naokoło pełno nieużytków i pól ![]() Jedyny przedstawiciel Scolopendromorpha jaki niestety spotkałem: ![]() Kilka zdań o tamtejszej faunie: Ogromna masa krocionogów, jeden gatunek, do 5cm DC max. wieczorami pojawiały się masowo na ulicach, trzeba było uważać gdzie się nogi stawia ![]() Również ogromna ilość jaszczurek wygrzewających się na krawężnikach, takie malutkie, dosłownie co kilka-kilkanaście metrów coś się ruszało. Również kilka węży widziałem, ale niestety nie wiem jakich, coś z węży właściwych. Cała masa Lycosidae - Hogna radiata, mniej popularne byli przedstawiciele przetaczników - Scutigera coleoptrata - jedynie trzy nimfy w akademiku spotkałem i jednego osobnika dorosłego przy studzience kanalizacyjnej. Bardzo przyjemne spotkania miałem również podczas postkongresu - na tureckiej riwierze - spotkałem żółwia stepowego, dosłownie wyszedł mi na spotkanie spod zaparkowanego samochodu oraz widziałem w morzu żółwia karetta ![]() Już nie pisze nic więcej, aby nie offtopować, ogólnie polecam Turcję jako piękny, gorący kraj pełen ciekawych stworzeń do obserwacji ![]() Pozdrawiam Grzesiek |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
nowo zarejestrowany
|
![]() ładna ładana, szkoda że tylko jedna.
![]() |
#3 |
nowo zarejestrowany
|
![]() musze sie tam wybrac w najblizszym czasie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
nowo zarejestrowany
|
![]() możesz wrzucic jeszcze raz foto?
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Temat | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Sezon otwarty - Scolopendra subspinipes mutilans:) | Grzegorz Pełka | Wije | 21 | 09-14-2008 17:54 |
[scolopendra,pająki] Moja wycieczka do Krakowa | Bullter | Zdjęcia | 11 | 07-14-2008 22:57 |