|
||
![]() |
#1 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Witam. Mój kolega intensywnie szuka w Internecie informacji i meduzach. Hodowla, żywienie, rozmnażanie... Wszystko. Na razie, udalo nam się znaleźć bardzo, bardzo malo informacji. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z hodowlą, zna jakiś przydatny link albo może podać kontakt do jakiegoś hodowcy, bylibyśmy bardzo wdzięczni. Pozdrawiam
Grzesiek |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Owadziara
|
![]() Jejku... nie spotkałam się z hodowlą jamochłonów innych niż hydra i korale prawdę mówiąc...myślę że tutaj raczej przyda się doświadczenie akwarystów morskich a nie terrarystów....
![]() |
#3 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Dziękuje bardzo za odpowiedź. Napisalem juz na jakims forum o zwierzakach slonowodnych ale tez nie bardzo maja ochote tam cokolwiek odpowiedziec. Będę szukal. Pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Owadziara
|
![]() Możesz jeszcze spróbować do jakichś oceanariów uderzyć- o ile wiem z meduzami jest ten problem, że potrzebują bardzo dużo toni wodnej...
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]() Widziałem w Oceanarium w Rotterdamie
![]() Generalnie są to tak delikatne zwierzaki, że zderzenie ze ścianą akwarium może je zabić. dlatego były hodowane w czymś co wyglądało jak... wielka pralka. Woda była wprawiona w ruch kołowy, aby zwierzaczki sobie krzywdy nie porobiły. Do tego ciemno, tylko jakieś lampy UV albo coś podobnego. Niesamowity efekt to dawało. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Mosh pit viper
|
![]() W ZOO w Warszawie są jakieś meduzy z tego co pamiętam. I są trzymane w normalnym, szklanym akwarium. Czy ktoś to może potwierdzić?
![]() |
#7 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Z tego co wyczytalem, pojemnik dla nich nie może mieć żadnych kantów żeby się zwierz nie zaklinowal tam. Wiec najlepszym pomyslem jak dla mnie, jest takie walcowate akwarium. Mialoby gdzies z 1,5m tysokosci i w podstawie, 20/25 cm promien. Oczywiście, to zależy jeszcze od gatunku i wielkości meduzy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]() Na Aquatic Community znajduje się artykuł poświęcony hodowli meduz w akwarium.
http://www.aquaticcommunity.com/jellyfish/aquarium.php Kiedyś na meduzie umieszczonej w akwarium przeprowadzono eksperymenty, które miały wykazać jak radzą sobie one z orientacja w przestrzeni. W tym celu umieszczono w akwarium słupki o różnych kolorach. Okazało się, że meduza była w stanie dostrzec niektóre kolory i w ten sposób uniknąć zderzenia ze słupkami o określonej barwie. Nie pamiętam jednak na jakim gatunku przeprowadzono ten eksperyment i które kolory była w stanie zobaczyć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Pośrodku spodniej strony ciała mieści się otwór gębowy prowadzący do gardzieli, a przez nią do żołądka. Na krawędziach ciała osadzone są czułki, pojedyncze oczka i statocysty. Całe ciało otoczone jest pierścieniami nerwowymi: motorycznym i sensorycznym.
Rozdzielnopłciowe meduzy rozmnażają się poprzez produkcję gamet, które wyrzucane są na zewnątrz ciała, gdzie po zapłodnieniu tworzą larwę zwaną planulą.
![]() |
#10 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Masz jakieś informacje? Chętnie bym przeczytał