|
||
![]() |
#1 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Witam!!
Interesuje mnie kilka spraw dotyczących Boiga cyanea. chciałbym wiedzieć co nie co na temat ich jadu, jaką ma siłę i jakie są skutki ukąszenia i czy jest to wąż warunkowo jadowity?? Czy osobniki dostępne w handlu są z hodowli czy z odłowu?? no i czy w ogóle można tego węża gdziekolwiek dostać a jeśli tak to jaka jest orientacyjna cena?? Z góry dzięki za odpowiedzi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]() Oczywiście, jak wszystkie Boigi, Boiga cyanea jest wężem warunkowo jadowitym. Pomimo to, podczas pracy z tym wężem trzeba bardzo uważać, bo są one szybkie, agresywne i i bardzo zwinne. Co do siły jadu, to jest on dosyć silny, ale nie ma go zbyt wiele..., co nie zmienia faktu, że jest to jeden z niebezpieczniejszych gatunków z pośród Boig. Boigę tego gatunku można czasem spotkać na zagranicznych giełdach i większości są to osobniki urodzone w niewoli. Ceny za maluchy CB 80-120 euro/szt. Zaznaczam, że jest to jedna z najładniejszych Boig, ale zarazem nie jest to łatwy w hodowli wąż.
Pozdrawiam !
![]() |
#3 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Dzięki za odpowiedź
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
bywalec
|
![]() Nie chcę zakładać nowego tematu, a chciałbym się dowiedzieć czegokolwiek o Boiga dendrophila.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Boiga cyanea w porownaniu z Boiga dendrophila to baranek
![]() Jad dosc mocny ale sposoby jego wstrzykiwania bardzo ograniczone, trzeba naprawde miec pecha aby po ukaszenu choc kropelka tego jadu dostala sie do krwobiegu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
nowo zarejestrowany
|
![]() Czy ktokolwiek z was orientuje się cenowo w tym momencie dendrophilami? Np. w Hamm, byłem we wrześniu ale żadnych nie znalazłem po za jednym dużym osobnikiem który i tak już był sprzedany... Interesują mnie bardziej podrostki niż maluchy lub dorosłe.
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Temat | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kilka pytań odnośnie Eublepharis macularius | MiQilion | Jaszczurki | 3 | 09-02-2009 10:36 |
Kilka pytań odnośnie gekona lamparciego | Liszu | Jaszczurki | 7 | 09-01-2009 21:35 |
Kilka pytań | adrianzaq12wsx | Jaszczurki | 1 | 07-30-2009 23:26 |
Kilka pytań odnośnie modliszek | Nameles | Owady | 12 | 07-27-2009 22:52 |
Żaba rogata - kilka pytań ... | Raija | Płazy | 25 | 06-03-2009 23:45 |